Wednesday, June 29, 2011

В Деня на Дунав

- няколко кадъра от долината на реката в горното й течение :)
Както пише в учебниците по география, реката извира в планината Шварцвалд. Градчето до извора се казва в Донауешинген и се намира на около два часа път с влак от Фрайбург в посока Улм:

Изворът на р. Дунав

 
Upper Danube Nature Park

Малко след Донауешинген влакът навлиза в природния резерват "Горен Дунав". Слизаш в селцето Бойрон. Реката лъкатуши наоколо и можеш да я проследиш с поглед от високите скали, заграждащи долината. Изключително красиво е и е разбираемо защо мястото е защитено - преди ок. 200 млн. години тук е имало море, а следите от него са видими до днес. По дъното му с времето се е отлагал варовик, формирайки причудливи скални форми - подобно на нашите Белоградчишки скали:

скалата "Св. Петър"



пещерата в подножието на скалата -скривалище за хората по време на 30-годишната война

В скалите са скрити фосили на най-различни животни и ако имаш късмет можеш да се натъкнеш на интересни находки. Някъде в областта като туристическа атракция се предлагат големи скални парчета, които можеш да "изследваш". Намереното предоставяш на определен за целта музей.
Походът продължаваш, изкачвайки се по стръмна горска пътека, но под гъстите букови корони е достатъчно прохладно дори през лятото. Изведнъж попадаш на свежа зелена поляна, осеяна с пъстри юнски цветя.







Гледката от билото наистина е запомняща се. При повече късмет освен реката можеш да видиш и някое диво козле, лежащо на припек. При нас това предизвика истинска еуфория.


Пътят надолу по склона също не е тежък - отново през широколистната гора. В подножието на скалите се минава по мостче над самата река и не след дълго отново пристигаш в Бойрон.

Страхотен начин да избягаш от ежедневните грижи. Препоръчвам разходката горещо. :)

No comments:

Post a Comment