Monday, June 13, 2011

Щурец и мравки

В южната част на Фрайбург се намира Vauban - малък артистичен квартал с много зеленина. Тук някои от къщите навяват асоциации с приказки и басни. Приличат на детски градини, но всъщност са студентски общежития. В тях живеят най-често студентски семейства с деца. Отпред редовно виждам забравени кукли или захвърлени детски колела. Хубавото е, че който и да ги е оставил, ще си ги намери на същото място. Никой наоколо не би си позволил да открадне нещо. Въпрос на култура и доверие.

Къде растат ягодите?

Заек - индианец





Щурец и мравки

На фасадата на едното блокче е нарисуван "щурец", който лениво свири на гадулка. Но пък вътре живеят хора, които се трудят като мравки. При това получават адекватна подкрепа от общината, което им позволява да следват и същевременно да се грижат за децата си.

Дали някой ден в България ще има такива общежития? Дали някога младите студенти ще могат да гледат децата си в добри условия?
В момента подобни идеи съществуват само под формата на сапунени мехури, които се пукат веднага след появата си. А пък тези тук са се задържали по-дълго:

No comments:

Post a Comment