Tuesday, December 14, 2010

Къщата на Хензел и Гретел

Отново заедно, този път в Страс(т)бург. От известно време с него на шега (или пък съвсем сериозно) добавяме "т" между буквите, защото този град ни донесе най-различни страсти. Ще ми се да споделя за тази, която открихме в деня на Третия Адвент в старата част на града.



На не повече от пет минути път от катедралата се натъкнахме на Къщата на Хензел и Гретел. Сапунените мехури, които летяха из въздуха на Rue du Chaudron, веднага привлякоха вниманието ни към с(т)илно украсената витрина.
 
 


Когато попаднахме сред красивите парцалени кукли, дървените играчки и ръчноизработените украшения, ни сполетя истинска детска радост. Още с влизането си в магазинчето усетихме елзаския домашен уют, който сякаш беше останал съхранен в това малко помещение в продължение на поне два века.



Качихме се по стара вита стълба на втория етаж. Там ни посрещна усмихнат фрацузин на средна възраст, който пускаше коледна музика и си свирукаше, докато обслужваше клиентите. По едно време специално дойде да предупреди децата, събрали се около къщата за кукли (в това число и нас), да "пипат само с очетата си".




На излизане разбрахме колко всъщност ни е стоплила приказната атмосфера. Вече почти не усещахме студа, но все пак се отправихме към щандовете за греяно вино с карамфил и канела. :)
 

No comments:

Post a Comment