Monday, December 13, 2010

"Един европейски гражданин на света"

Преди няколко дни, точно на 8. декември, по инициатива на Семинара по Славистика, във Фрайбург беше открита паметна плоча на проф. Иван Шишманов. Събитието е наистина ценно и вдъхновяващо. За първи път в Германия се поставя паметна плоча с името на бележит българин и е вълнуващо, когато това се случва именно в града, в който си избрал да следваш.

За това, че проф. Иван Шишманов е бил преподавател в Универитета във Фрайбург, научих миналата година, отново на 8. декемри, когато хазаинът ми ме поздрави за празника със статия от местния Badische Zeitung, озаглавена "Ein europäischer Weltbürger". Според вестника именно проф. Шишманов е донесъл славянската култура във Фрайбург, а тогавашният директор на университетската библиотека още в онези дни е предсказал откриването на паметна плоча в негова чест.
В последствие присъствах на лекция на доц. д-р Румяна Конева, лектор по български език, литература и култура в Семинара по Славистика на университета. В архивите на университетската библиотека тя случайно открива, че проф. Шишманов е наречен "представител на немско-българските взаимоотношения и баща на всички културни институции в България." И има защо. Докато е министър на просветата (1903-1907 г.), образованието, културата и изкуствата са поставени на пиедестал. На 8. декември 1903г. Висшето училище е наречено Университет (днешният СУ) и от този ден започва честването на студентския празник.

Проф. Шишманов заслужава уважение заради напредничавото си мисленe. Той е бил убеден, че мостът на разбирането между различните европейски народи се изгражда чрез обща европейска култура - твърдение, което е революционно за времето си, но съвсем актуално днес. Ето защо в смисъла на европейското единение ние, българските студенти във Фрайбург, с помощта на университета, вече трета година официално отбелязваме 8. декември с идеята да го превърнем в традиция и Празник на фрайбургските студенти.

А ето и материала на предаването "Панорама". Благодарим на г-н Бойко Василев, че спази обещанието си към "Грифон" и българските студенти във Фрайбург! :)



Още за книжовния подвиг на проф. Иван Шишманов - тук.

No comments:

Post a Comment