Tuesday, December 7, 2010

Музейна неделя в Базел

Базел е известен като културната столица на Швейцария и се намира само на около час път от Фрайбург. Всичко, което ти трябва, e международен паспорт, целодневен билет за влака и приятна компания от четирима души, с които да споделиш билета и интересите си. А, да - без сандвичи и джобни за билети също не може, защото като всеки Швейцарски град и Базел не пропуска да демострира значимостта си чрез високите цени на транспорта и услугите.

Хубавото обаче е, че всяка първа неделя от месеца повечето от музеите в града предлагат безплатен вход за всички, които са били послушни и искат да се наградят. Зимата е особено предразполагаща към обиколки на музеите, защото през по-топлите и слънчеви сезони съвсем не ти е до музеи. Тогава Рейн те кани на брега си под сенките на кестените и ти си принуден да приемеш... :)

Преди два дни успяхме да видим първите два музея - Fondation Beyeler и Spielzeugmuseum. Признавам, че отидохме заради оригиналите на Климт, събрани в изложбата Vienna1900. От тях останахме доволни. За картините на Шийле не мога да кажа същото... Най-вероятно защото ми липсва усет към стила му ;)

Съвсем различна беше атмосферата в музея на играчките. За миг се пренасяш в 18. век и постепенно стигаш до периода на Втората световна война. Разбираш с какво са се успокоявали и забавлявали децата и родителите в миналото. Стилът на играчките ти разкрива модата в облеклото, в обзавеждането на дома, както и промяната на ролите в семейството и ценностите през годините. Много искам да заведа племенницата си там и доколкото зависи от мен си го обещавам :)

Успях да направя само няколко полусполучливи снимки с телефона си, но горещо препоръчвам музея на малки и пораснали ценители на предшествениците на легото, оловните войници, дървените пумпали и антикварните къщи за кукли:










Времето не ни стигна за останалите 30 музея, но при желание... :) Всички предложения са добре дошли!

No comments:

Post a Comment