Saturday, October 30, 2010

За увяхващата реалност

Не мога да не напиша как се почувствах, след като прочетох тази новина.

22-годишната жена от Флорида е искала да "полее" виртуалната си градинката с цветя, за да не увяхват. Сега ще трябва да "откъсне" същите тези цветя и да ги "занесе" на погребението на своето дете. Жалко, но няма да може - цветята не съществуват, не и в реалността на малкото човече. Има ги само в нейния свят, в който мълчаливи жадни лалета са изместили плачещите гладни новородени.

Всеки ден се случват безумни инциденти, но в случая особено ме разтърсиха реакциите на някои хора по медиите. Прочетох десетки коментари, защитаващи игрите в социалната мрежа и отдаващи вината единствено на болестното състояние или пък на следродилната депресия на жената. За себе си определям случката като висша форма на безотговорност и започвам да изпитвам все повече ненавист към точно този вид виртуално общуване. Хората започват да го използват не с цел да са възможно най-реално свързани помежду си (в случаите, когато са далече един от друг), а с идеята да са максимално извън действителността, в която може да им се наложи да се срещнат очи в очи с предизвикателствата на живота, който са избрали.

Тъжно е. Тъжен беше и фактът, че под статията в български новинарски сайт снощи 83 души бяха натиснали бутона "Харесва ми." В първия момент ми се стори глупаво и безкрайно противоречиво - защото определено бих предпочела опцията "Не ми харесва". В следващата секудна вече ми изглеждаше грозно и безкрайно бездушно. Настръхнах. Описанието на бутона - "Харесай това преди всички твои приятели", е този, който аз няма да натисна. Въпреки че имам регистрация във въпросната социална мрежа, не смятам да бъда нито първата, нито последната, която ще демонстрира информираността си, излизайки до такава степен от реалността. 

П. П. Впрочем, след коментара на някакъв буден човек, кръстил се Фейкбук, в сайта вече не се вижда броят на хората, харесали статията. Явно у журналиста, коригирал "грешката" си, се е появило чувството за срам и такт. По-добре късно, отколкото никога.

No comments:

Post a Comment