Friday, October 22, 2010

Гола, боса и нова


Аструд Жилберто
За един от основните създатели на стила bossa nova ("new trend") се смята бразилецът Жоао Жилберто, който започва да прави записи през 1958, повлиявайки се от местната самба. Особеното в стила е, че основният ритъм се определя от акустична китара, на която музикантът свири не с перце, а с пръсти. Пианото пък е инструментът, който свързвa стила с джаза.
Стилът става популярен най-вече сред младите студенти. Развива се в продължение на близо пет години, докато достигне върха на популярността си.

Истинското Момиче от Ипанема 





Годината е 1962. Музикантът Антониу Карлош Жобим и текстописецът Винисиуш де Мораеш са седнали в бар в Ипанема, квартал на Рио де Жанейро, когато покрай заведението минава красива петнайсетгодишна девойка. Грациозната и походка моментално привлича погледите им.


Малко след случката се ражда Момичето от Ипанема. "Tall and tan and young and lovely..." - както по-късно ще я опише на английски Норман Гимбъл. Песента става хит из целия свят, през 1965 взима "Грами" и става символ на стила bossa nova.


През 1963, в Ню Йорк е направен и първият запис на песента. Участват Аструд Жилберто, Жоао Жилберто и Стан Гетц.

Жобим, Гетц и Жилберто

Аструд Жилберто и Жобим

Гетц и Жилберто
Жобим


Въпреки краткото си просъществуване в миналото, в последните години bossa nova отново става популярна, и то благодарение на спазването на семейната традиция.

Преди няколко години попаднах на творчеството на дъщерята на Жоао и на певицата Miucha - Изабел Жилберто, известна като Бебел. Мога да я слушам постоянно. Не очаквах, че съществува съвременна музика, който толкова умело да се нагажда на настроенията ми. Кара ме да усетя хармонията в себе си. :)

През 2007 излезе албумът и Momento, а миналата година - All In One. Актуални са за всеки сезон от годината и за всеки час от деня, на голо, на босо, но най-вече в подходяща компания... мм...

Приятно слушане.

No comments:

Post a Comment