Sunday, May 1, 2011

Звукът на улицата (2)

След като веднъж вече се изненадахме от засилващия се интерес на немската публика към балканската култура, ето че се появиха още едни местни талантливци, вдъхновени от музиката ни.
В един от нетипично горещите за Фрайбург априлски следобеди, минавайки по една от главните улици, доловихме началото на "Назад, назад, моме Калино". На фона на направо избухналата пролет, макар и без думи, а само със звуци, шестимата ентусиасти от Äl Jawala успяха да ни предадат усмивките си и усещането, че за тях сме добре дошли с културата си, че тук сме си като у дома. Както и обратното - че те са се почувствали вкъщи, когато са посетили Балканите и са взели със себе си части от тях, за да ги пренесат в центъра на Европа.
Именно в такива моменти разбираш, че си гражданин на света - чувството, че макар да си далеч от родното си място, около теб съществуват хора, отворени към интересите ти и обичаите, с които си израснал. Тогава е просто неизбежно ти самият да проявиш топлина и желание да се слееш с част от чуждата култура.

В последствие разбрах, че през 2007-а музикантите от Äl Jawala са отличени с награда за това, че смело прекрачват тогавашните граници, започвайки да смесват джаз, соул, денс и дори реге с балкански звуци и ритми и да експериментират с тях, предизвиквайки "танцувален културен шок" в Германия, Франция, Швейцария, Австрия и къде ли още не из Европа. Междувременно свирят с No smoking orchestra на Емир Костурица и със силно нашумелите в последните години DJ Shantel & Bucovina Club.
На 15.април беше и официалното парти на групата, част от Asphalt Pirate Tour 2011. Освен обещаните страхотни Balkan Big Beats чухме и подгряващите свежари от "Philadelphia". Имаше много млади хора, привлечени като нас от артистичността на групата, от страстта на звуците и oт неравноделните ритми, които в последствие се оказаха цяло препятствие за по-голямата част от публиката ;) Но все пак всички танцуваха. Ние също. Цяла вечер. И си обещахме, че ще повторим :)




1 comment:

  1. никога не съм скачал толкова енергично и продължително. беше ми весело. групата също беше енергична ergo зареждаща. хубава вечер беше.

    ReplyDelete